koledzy, specjaliści od betonowania powiedzcie jak zabetonować otwór w podłodze piwnicy.
po ostatnich ulewach poziom wody w piwnicy mam ok 1m, odpompowanie nic nie daje, woda wlewa sie przez otwór śr. ok 40 cm. wiem że mozna to zrobić, tylko nie mam pojęcia jak i czym. może ktoś wie jakiego cemetu i jakich dodatków użyć aby to uszczelnić ?? :?:
[ Dodano: Czw 03 Cze, 10 23:46 ]
znalazłem coś takiego "zaprawa Kombina 10 szybkouszczelniajaca"
tutaj http://www.gruppobitumi.pl/index.php...szybkowiazace1
tylko że tam jest to na tony a mnie potrzeba max. jeden worek.
pracuje tam ktoś ?? lub w MPWiK ??
b-bar01, witaj w klubie mam to samo tyle że woda do poł łydki, a masz może kanalizacje w piwnicy?? i czy jak masz to zakladałes zawory bezpieczenstwa?? Ja zanim nie założyłem zaworkow w kanalizacji woda dochodziła do ponad 1 m, teraz przez ost tydzien leje sie troche przez sciany i podłoge.
A czym zatkac nie mam pojecia;( Napewno jest jakas zaprawa, dopuki nie sprobujesz, doputy sie nie dowiesz. Może jednak ktos pomoże.
Rekin Chlebojad,
kanalizacji nie ma, pomieszczenie jest bez niczego. usunęłem tylko kawały popekanego betonu i została dziura. technologia jest prosta, trzeba zrobić pecynę i ugnieść to w otworze stemplem lub nogą, pod wodą, pytanie tylko jakiego materiału uzyć.
Jak wielka ta dziura jest. W sumie cement pod woda w koncu zalapie. Mozna by bylo napchac w jakas szmate cementu z piaskiem, jak to troche stezeje, to wtedy wcisnac.
Tylko wtedy jak to juz zatka, to najlepiej byloby odpompowac ta wode wreszcie.
Mamy tu kilku specow od drog na forum, to moze niech napisza, w koncu dziury zawsze lataja jak leje :diabelski_usmiech
Betonowanie pod wodą może być w warunkach domowych trudne do wykonania i dlatego sugerowałbym odpompowanie wody i zastosowanie betonu wodonieprzepuszczalnego.
Jednak biorąc pod uwagę okoliczności pogadam z kolegami za studiów, którzy pracują na węzłach betoniarskich czy mają jakiś skuteczny patent na betonowanie podwodą.
Nie chce za wiele obiecywać, bo dziś dużo osób ma długi weekend, ale jak tylko czegoś się dowiem, to dam znać.
Beton pod woda powinien związać... Grunt to mało wilgotna mieszanka... Możną jej naładować w worek foliowy i zapchać nim dziure.
By zrobic to profi to potrzeba po prostu dodać domieszki do betonowania podwodnego. Wtedy można smiało wylac beton i nie martwić sie o segregacje mieszanki jak np Sika Unterwasser lub Rescon T... tyle że one sa zwykle pakowane w dość spore worki jak na domowe potrzeby... więc najlepiej było by poszukac jakiegos zakładu betoniarskiego i może by troche odsypali... bo więcej niż szklanki kolega potrzebowac nie będzie:P
ALbo zaprawa KOMBINA 10 do której kolega dał link
Pzdr
I napłeniac sie będzie. Puki poziom wód gruntowych nie opadnie to wode można Sobie wypompowywac w nieskończoność:P
Dlatego najlepije było by betonować bez wypompowywania wody. Odpowiedniej mieszanki z dodatkami wypłukac nie powinno. Tyle że uzyskanie takiej mieszanki tez łatwe nie jest... no i wymaga składników.
Najlepiej to by było tak naprawde poczekac az poziom wód opadnie i potem w otwórze zastosować zbrojenie wklejane np Hilti i potem zalać tak przygotowany otwór mieszanka metonu wodoszczelnego.
Chodzi oto by po załataniu tej dziury ciśnienie nie wypchneło korka do środka. Można zaryzykowac i nawalic na dno worków z betonem i potem zalac do małowilgotna mieszanką najlepiej z jakąs domieszką. Problem tylko w tym czy nowy beton zwiąże wystarczająco ze starym na około otworu. Potem po opadnieciu wód gruntowych dobrze było by zabezpieczyc wszystko metodą iniekcyjną.
pzdr
b707,
technologie nie jest problemem, niestety większość z nich, to technologie przemysłowe, do których potrzebny jest sprzęt, raczej nieosiagalny ze wzgl. na skalę.
tam proporcje rozpisane są w tonach a ja nie znam nikogo, np. z MPWiK kto mógłby udzielic rady i/lub odsypać słoik mieszanki :wink: bo dodatki nie są ogólnodostepne, tzn na worki.
Na razie zgłębiam wiedzę i zaraz łeb mi rozerwie, na dzień dzisiejszy rozważam użycie CERESIT CX 1 lub CX 5.
Pracuje ktoś w CERESICIE :?:
Komentarz